Standaardbruggen is voornamelijk een theorie zonder concrete voordelen, die in werkelijkheid vooral beperkingen met zich meebrengt. Het komt over als een oplossing zoeken voor een niet-bestaand probleem.
Met deze krachtige stellingname willen we benadrukken hoe belangrijk creativiteit is.
Het idee achter standaardbruggen.
Het idee achter een standaard brug is dat het kosten zou besparen voor gemeenten. Maar daar wringt al de schoen. Want ware besparingen liggen in advies, ontwerp en begeleiding. Daar schuilen de werkelijke kosten, niet in de fysieke brug zelf. Door de nadruk te leggen op de kosten van de brug worden de werkelijke grote kostenposten over het hoofd gezien.
Een standaardbrug in de praktijkrealiteit.
We hebben in de praktijksituaties waargenomen met beweringen dat gemeenten kosten kunnen besparen door een gestandaardiseerd ontwerp te laten maken, ontwerpen waar flink voor betaald wordt. Soms wel 40% van de realisatiekosten. Ook moeten de gemeente licentiekosten betalen voor een ontwerp waarvoor ze al hebben betaald, als ze besluiten dit ontwerp meerdere keren binnen de gemeente te gebruiken. Vervolgens wordt dit ontwerp rigide aan aannemers gepresenteerd. Deze aannemers krijgen geen enkele ruimte voor verbeteringen, omdat het bureau achter het standaardontwerp alle touwtjes in handen heeft en soms zelfs de aanbesteding begeleid. Ook voor deze begeleiding worden weer uren gedeclareerd. Eenieder zichzelf respecterend ontwerper of ontwerpbureau moet dit zelf niet willen. Waarom zou je als creatief actief meewerken aan het smoren van creativiteit?
Een treffender voorbeeld hoe gemeentes kosten kunnen besparen zonder standaardbrug.
We hebben zelf deelgenomen aan een projectaanvraag een gemeente, waarbij richtlijnen werden gegeven waaraan de brug moest voldoen. Drie marktpartijen werden gevraagd een ontwerp voor te leggen. Hierdoor kreeg de gemeente drie verschillende ontwerpopties, die op maat waren gemaakt voor de specifieke wijk, zonder dat er ontwerpkosten aan de gemeente werden doorberekend. Dit resulteerde in meer variatie, zelfs maatwerk en geen extra kosten voor het ontwerp.
Standaardbruggen voor unieke wijken?
Ook bij kleinere bruggen of een reeks daarvan is het essentieel dat ze worden ontworpen met het oog op hun omgeving. In Nederland hebben we geen ‘standaard’ wijken, parken, steden of dorpen – en dat is maar goed ook.
Standaardbruggen wordt verward met standaardisering.
Standaardisering in bruggenbouw is wat anders dan een standaard ontwerp voor een standaardbrug. En juist in de bruggenbouw is standaardisering al de norm en worden honderden bruggen gerealiseerd volgens gestandaardiseerde uitgangspunten en processen. Niet omdat een adviesbureau dit adviseert maar omdat de Nederlandse bruggenbouwers altijd bezig zijn met efficiëntie en dus standaardisering.
Een pleidooi om niet te kiezen voor een standaardbrug ontwerp voor uw gemeente.
Ons land wordt gemerkt en erkent door haar creativiteit. Dutch Design is beroemd over de hele wereld, fraaie stedelijke inrichtingen en onze fietsinfrastructuur zijn eveneens bekend over de hele wereld. Voor ontwerpen van bruggen is er een heel duidelijk kantelpunt geweest met de komst van de Erasmusbrug (architect Ben van Berkel) in Rotterdam. Er was destijds veel weerstand voor deze brug maar gemeente Rotterdam heeft visie gehad en de brug is er gekomen. Vandaag de dag is de Erasmusbrug zelfs het symbool van de stad. Een ander positief effect van de Erasmusbrug is dat er sindsdien meer aandacht kwam voor vormgeving van andere bruggen door heel Nederland. Bruggen werden vanaf die periode niet meer alleen functioneel maar moesten ook beter passen in de omgeving. Met als resultaat dat bruggen volledig opgenomen zijn in de stedenbouwkundige inrichtingen.
Verscheidenheid is noodzaak.
Binnenstedelijke inrichting kenmerkt zich o.a. juist door verscheidenheid per gebied, per wijk. Zo heeft elke wijk haar specifieke karakter. De ene wijk is gelukkig de andere niet. Een opvallend openbaar object als een brug zou meer aandacht moeten verdienen dan een standaardoplossing. Stelt u zich eens voor dat alle woningen een standaard ontwerp zouden krijgen?
Als een standaard ontwerp voor bruggen de norm zou zijn dan hadden duizenden fraaie ontwerpen van evenzoveel creatieve vakmensen nooit het daglicht hebben gezien.
Oproep aan alle gemeenten in Nederland.
Elke gemeente heeft haar eigen unieke karakter, iedere wijk haar eigen ziel, en elk individu zijn eigen unieke identiteit. Laten we een nieuwe standaard omarmen: bied onbegrensde ruimte en mogelijkheden aan creativiteit!